Vacatures

Oefenbijeenkomst Voorbehouden Handelingen

Risicovolle handelingen zijn handelingen die bij de uitvoering van de handeling risico’s meebrengen voor de cliënt. Voorbehouden handelingen vormen een specifieke groep binnen de risicovolle handelingen. Het betreft handelingen die door de individuele professionals beroepsmatig worden verricht. In artikel 36 van de Wet BIG worden 14 risicovolle handelingen aangemerkt als voorbehouden handelingen. Men mag uitsluitend een voorbehouden handeling verrichten als men behalve bevoegd, ook bekwaam is in het uitvoeren van die handeling.

 

Theoretisch gedeelte:

Er wordt tijdens de training 2 keer een uur stil gestaan bij achtergronden en theorie. We nemen nog even wat belangrijke dingen door en inventariseren of er vragen vooraf zijn. Dit zal op een interactieve manier gebeuren, waarbij de docent gebruikt maakt van quizvragen.

 

Praktisch gedeelte:

Onder begeleiding van ervaren docenten krijg je vervolgens tijdens de mogelijkheid om diverse voorbehouden en risicovolle handelingen te trainen. Op de verschillende oefenstations komen de meest voorkomende handelingen aan bod. Onze docenten observeren en geven feedback wanneer jij de handeling op onze fantomen uitvoert. Middels observatielijsten kunnen studenten elkaar onderling ook beoordelen. Tijdens deze training worden geen toetsen afgenomen.

 

Doelstellingen:

Handelingen die je tijdens deze training kunt oefenen zijn:

 • Inbrengen infuuscanule intraveneus
 • Injecteren intramusculair
 • Injecteren intraveneus
 • Injecteren subcutaan
 • Katheteriseren man
 • Katheteriseren vrouw
 • Maagsonde via de neus
 • Toedienen van zuurstof
 • Tracheostoma verzorgen
 • Uitzuigen luchtweg
 • Verpleegkundig rekenen

 

Doelgroep en niveau:

Iedereen die bovenstaande handelingen beroepsmatig uit moet voeren. Denk hierbij vooral aan:

 • Verzorgenden (niveau 3)
 • Verpleegkundigen (niveau 4 en 5)

De bijeenkomst is echt bedoeld om oefenmomenten onder begeleiding van ervaren docente, te creëren. De bijeenkomst biedt geen uitgebreide theorie en toets momenten aan. Hiervoor verwijzen we jullie naar onze andere cursussen:

 • Cursus VBH (diverse varianten)
 • Toetsing Voorbehouden Handelingen

 

Lengte en studiebelasting:

Voorbereiding: afhankelijk van kennis, ervaring en wensen

Praktijktraining: 1 dag (7 uur)

 

Studiemateriaal:

Je kunt de training voorbereiden door gebruik te maken van protocollen en richtlijnen uit de instelling waarvoor je werkzaam bent. De docenten gebruiken tijdens de training “evidence based” protocollen en richtlijnen.

Wanneer hier behoefte aan is kunnen wij ook voorzien in Elearning modules over de diverse handelingen. Deze kunnen als losse module, of als pakket worden afgenomen.

 

Certificaat en accreditatie:

Na het bijwonen van de praktijktraining ontvang je een “bewijs van deelname” van de Excellus Academie.

 

Meer trainingen:

De Excellus Academie

Kwaliteit gaat verder dan een diploma. De Excellus Academie, een leeromgeving op onze eigen locatie, geeft de garantie dat de kennis van onze zorgprofessionals altijd up-to-date en van hoog niveau is. Wij organiseren verplichte trainingen, maar ook bij- en nascholingscursussen. Daarnaast houden we regelmatig thema-avonden voor diverse beroepsgroepen die door zowel zorgprofessionals als opdrachtgevers bezocht worden.

Professionals aan het woord

“Gouden ervaring”

“Het was al heel lang een droom van mij: op de ambulance werken. En op mijn 21e is dat ook gelukt, door jullie! Na mijn diplomering vanuit het ziekenhuis ben ik ingestroomd bij jullie op de B-wagen. Door Excellus kreeg ik een prachtige kans om mezelf te laten zien en te laten zien wat ik aan kennis en kunde in huis had.

Als jong gediplomeerde krijg ik nu de kans om door te groeien naar de A-auto, om een volwaardige ambulanceverpleegkundige te worden. Ik ben jullie als bedrijf ontzettend dankbaar voor de gouden ervaring die ik heb mogen opdoen.”

Robbert
Robbert Tettero

Robbert Tettero
28 jaar

“Ik houd van uitdagingen”

“Ik werk voor Excellus als recruitment consultant en heb daarbij veel contact met verpleegkundigen met diverse specialismes. Ik haal heel veel voldoening uit het zoeken van de juiste persoon op de juiste plek. Daarnaast werk ik als SEH & ICU verpleegkundige losse diensten in mijn eigen regio (Noord-Holland). Het houdt me scherp en zorgt ervoor dat mijn kennis en kunde op peil blijft.

Ik houd van uitdagingen, zo heb ik twee keer op de IC op Bonaire gewerkt en vloog ik met de ziekste patiënten naar de andere eilanden en Colombia.”

Ellen
Ellen

Ellen
Medewerker Excellus & verpleegkundige

“Voelde meteen fijn”

“Vanaf januari 2019 ben ik in dienst bij Excellus. Het prettige contact, de persoonlijke noot, het vlotte contact met collega’s; het voelde meteen fijn. Het laatste kwartaal van 2019 wilde ik graag ervaring op doen in het buitenland. Ondanks ik onder contract was, was dit geen probleem om te bewerkstelligen. Sterker nog, Excellus hielp mij hier maar al te graag mee.

Via Excellus ben ik werkzaam geweest als anesthesieverpleegkundige maar ik heb ook gewerkt als medium care verpleegkundige op de ambulance. Nu heb ik de keuze gemaakt om de opleiding te volgen tot ambulanceverpleegkundige.”

Shiva
Shiva Rampartaap

Shiva Rampartaap
Zorgambulance Oproeper