Vacatures

Toetsing voorbehouden en risicovolle handelingen: ziekenhuis, verpleeghuis en wijkzorg

Risicovolle handelingen zijn handelingen die bij de uitvoering van de handeling risico’s meebrengen voor de cliënt. Voorbehouden handelingen vormen een specifieke groep binnen de risicovolle handelingen. Het betreft handelingen die door de individuele professionals beroepsmatig worden verricht. In artikel 36 van de Wet BIG worden 14 risicovolle handelingen aangemerkt als voorbehouden handelingen. Men mag uitsluitend een voorbehouden handeling verrichten als men behalve bevoegd, ook bekwaam is in het uitvoeren van die handeling.

Toetsing voorbehouden en risicovolle handelingen

Theoretisch gedeelte:

De cursist doorloopt zelfstandig 10 verplichte e-learningmodules welke succesvol moeten worden afgerond voordat kan worden deelgenomen aan de praktische toetsing. De e-learningmodules zijn geaccrediteerd door de V&VN.

Praktisch gedeelte:

De cursist krijgt van alle handelingen die getoetst worden de observatielijsten toegestuurd ter voorbereiding. Tijdens de praktijkbijeenkomst zal de cursist praktisch worden getoetst  in een gesimuleerde setting. Twee beoordelaars scoren de handelingen onafhankelijk van elkaar aan de hand van de observatielijsten.

Handelingen die getoetst worden zijn:

 • Inbrengen infuuscanule intraveneus
 • Injecteren intramusculair
 • Injecteren intraveneus
 • Injecteren subcutaan
 • Katheteriseren man
 • Katheteriseren vrouw
 • Maagsonde via de neus
 • Toedienen van zuurstof
 • Tracheostoma verzorgen
 • Uitzuigen luchtweg

Aan het eind van de toetsing heeft de cursist in een gesimuleerde setting gedemonstreerd dat hij de hierboven benoemde handelingen volgens vastgestelde observatielijsten kan uitvoeren bij volwassenen patiënten.

Doelgroep en niveau:
Verpleegkundige niveau 4 en niveau 5 (werkzaam in ziekenhuis/verpleeghuis/wijkzorg)

Lengte en studiebelasting:
Theoretische gedeelte: 5-7 uur (afhankelijk van voorkennis en tempo)
Praktische gedeelte: 1 – 1½ uur

Studiemateriaal:
Tijdens de toetsing wordt gebruik gemaakt van:

 • Voorbereidende e-learningmodules van DocZero
 • Toetsings-/ observatielijsten van de handelingen

Certificaat en accreditatie:

 • Voor elke voltooide E-learning modules ontvang je een certificaat
 • V&VN accreditatie E-learning (totaal): 7
 • Na het succesvol afronden van de praktijktoetsing, de e-learningmodules zal Excellus een bewijsstuk aanleveren waarin staat beschreven dat je aantoonbaar hebt gemaakt dat je de eerder genoemde handelingen beheerst.

Meer trainingen

De Excellus Academie

Kwaliteit gaat verder dan een diploma. De Excellus Academie, een leeromgeving op onze eigen locatie, geeft de garantie dat de kennis van onze zorgprofessionals altijd up-to-date en van hoog niveau is. Wij organiseren verplichte trainingen, maar ook bij- en nascholingscursussen. Daarnaast houden we regelmatig thema-avonden voor diverse beroepsgroepen die door zowel zorgprofessionals als opdrachtgevers bezocht worden.

Professionals aan het woord

“Gouden ervaring”

“Het was al heel lang een droom van mij: op de ambulance werken. En op mijn 21e is dat ook gelukt, door jullie! Na mijn diplomering vanuit het ziekenhuis ben ik ingestroomd bij jullie op de B-wagen. Door Excellus kreeg ik een prachtige kans om mezelf te laten zien en te laten zien wat ik aan kennis en kunde in huis had.

Als jong gediplomeerde krijg ik nu de kans om door te groeien naar de A-auto, om een volwaardige ambulanceverpleegkundige te worden. Ik ben jullie als bedrijf ontzettend dankbaar voor de gouden ervaring die ik heb mogen opdoen.”

Robbert
Robbert Tettero

Robbert Tettero
28 jaar

“Ik houd van uitdagingen”

“Ik werk voor Excellus als recruitment consultant en heb daarbij veel contact met verpleegkundigen met diverse specialismes. Ik haal heel veel voldoening uit het zoeken van de juiste persoon op de juiste plek. Daarnaast werk ik als SEH & ICU verpleegkundige losse diensten in mijn eigen regio (Noord-Holland). Het houdt me scherp en zorgt ervoor dat mijn kennis en kunde op peil blijft.

Ik houd van uitdagingen, zo heb ik twee keer op de IC op Bonaire gewerkt en vloog ik met de ziekste patiënten naar de andere eilanden en Colombia.”

Ellen
Ellen

Ellen
Medewerker Excellus & verpleegkundige

“Voelde meteen fijn”

“Vanaf januari 2019 ben ik in dienst bij Excellus. Het prettige contact, de persoonlijke noot, het vlotte contact met collega’s; het voelde meteen fijn. Het laatste kwartaal van 2019 wilde ik graag ervaring op doen in het buitenland. Ondanks ik onder contract was, was dit geen probleem om te bewerkstelligen. Sterker nog, Excellus hielp mij hier maar al te graag mee.

Via Excellus ben ik werkzaam geweest als anesthesieverpleegkundige maar ik heb ook gewerkt als medium care verpleegkundige op de ambulance. Nu heb ik de keuze gemaakt om de opleiding te volgen tot ambulanceverpleegkundige.”

Shiva
Shiva Rampartaap

Shiva Rampartaap
Zorgambulance Oproeper