ECG-leer & IAPB
Deze cursus bestaat uit een halve dag interactieve praktijktraining, waarbij twee onderwerpen worden behandeld. Aan het eind van de cursus ben je in staat om een ECG (uit de peri-arrest fase) & de curve van de IABP te beoordelen en indien nodig bijbehorende interventie toe te passen.
IABP
Het doel van de Intra-Aortale BallonPomp (IABP) is het verbeteren van de doorbloeding van de kransslagaders, waardoor het hart meer zuurstof krijgt en de pompfunctie van het hart verbetert. De IABP wordt toegepast op afdeling CCU en afdeling IC. Een ervaren docent van de Firma Maquet komt tijdens het eerste gedeelte van de cursus meer vertellen over de werking van de IAPB. Daarnaast wordt je uitgedaagd om diverse IABP-curves te beoordelen en, aan de hand hiervan, interventies toe te passen.
ECG-leer
Tijdens het tweede gedeelte van de cursus worden twee onderwerpen behandeld. Eerst wordt je meegenomen in de wereld van de breedcomplextachycardie. Welke tools zijn er om deze te determineren? Hoe gebruik je deze tools en wat zegt de literatuur hierover? Onze docent vertelt je erover en laat je, samen met medecursisten, stapsgewijs diverse ECG’s beoordelen. Vervolgens worden er klassikaal een aantal ECG’s uit de peri-arrest fase beoordeeld en besproken. Ook hier draait het om interactie tijdens het beschrijven van de ECG’s; dit doe je met je medecursisten. De docent begeleidt dit proces, vult zo nodig aan en beantwoord vragen.
Doelstellingen:
Aan het einde van de cursus ben je in staat om:
- de werking van de IABP te benoemen;
- de indicaties van de IABP te benoemen;
- de bijwerkingen van de IABP te benoemen;
- IABP curves te beoordelen en indien nodig hierop actie te ondernemen;
- aan de hand van vastgestelde criteria op een ECG onderscheid te maken tussen VT en SVT;
- Aan de hand van verschillende ECG’s + bijhorende casus de juiste interventies te benoemen.
Doelgroep en niveau:
Gespecialiseerd verpleegkundigen (SEH/IC/CCU). ANIOS
Basiskennis van en dagelijks werken met ritmebewaking/elektrocardiografie is een pré voor het volgen van deze cursus. Tijdens deze cursus worden niet de basisbegrippen van ritme,- en ecg-leer behandeld. Het is dus geen herhaling van de theorie die je hebt opgedaan tijdens je specialisatie (SEH/IC/CCU) of academische studie, maar echt een verdieping van kennis.
Lengte en studiebelasting:
4 uur
Certificaat en accreditatie:
Na het bijwonen van de praktijktraining ontvang je een “bewijs van deelname” van de Excellus Academie.
Meer trainingen:
- Toepassen ABCDE methodiek in klinische setting
- Toetsing voorbehouden en risicovolle handelingen: ziekenhuis, verpleeghuis en wijkzorg
De Excellus Academie
Kwaliteit gaat verder dan een diploma. De Excellus Academie, een leeromgeving op onze eigen locatie, geeft de garantie dat de kennis van onze zorgprofessionals altijd up-to-date en van hoog niveau is. Wij organiseren verplichte trainingen, maar ook bij- en nascholingscursussen. Daarnaast houden we regelmatig thema-avonden voor diverse beroepsgroepen die door zowel zorgprofessionals als opdrachtgevers bezocht worden.