Toetsing voorbehouden en risicovolle handelingen Ambulance
Op grond van de Wet BIG én het Besluit Functionele Zelfstandigheid mag een ambulanceverpleegkundige zonder toezicht of tussenkomst van een arts geprotocolleerd (voorbehouden en risicovolle) handelingen verrichten. De ambulanceverpleegkundige is zelf verantwoordelijk voor het onderhouden en aantoonbaar maken van de (vak)bekwaamheid. Een manier om de (vak)bekwaamheid te representeren (“kennen” en “laat zien” uit de Miller-pyramide) is het toetsen van de handelingen.
Toetsing voorbehouden en risicovolle handelingen Ambulance
Theoretisch gedeelte:
De ambulanceverpleegkundige doorloopt zelfstandig 14 verplichte e-learningmodules welke succesvol moeten worden afgerond voordat kan worden deelgenomen aan de praktische toetsing. De e-learningmodules zijn geaccrediteerd door de V&VN en voldoen aan de beschrijvingen van de verrichtingen zoals gebruikt binnen de ambulancezorg (LPA en VLPA).
Praktisch gedeelte:
De ambulanceverpleegkundige krijgt van alle handelingen die getoetst worden de observatielijsten toegestuurd ter voorbereiding. Tijdens de praktijkbijeenkomst zal de ambulanceverpleegkundige praktisch worden getoetst in een gesimuleerde setting. Twee beoordelaars scoren de handelingen onafhankelijk van elkaar aan de hand van de observatielijsten.
Handelingen die getoetst worden zijn:
- Airway vaardigheden: coniotomie, endotracheaal intuberen, larynxmasker inbrengen, nasopharyngeale airway inbrengen, oropharyngeale airway inbrengen
- Breathing vaardigheden: beademen met ballon en masker, ontlasten spanningsoneumothorax
- Circulation vaardigheden: botnaald inbrengen, monitor-defibrillator therapie omvat defibrilleren, transcutaan pacen en cardioverteren.
- (Voorbehouden) handelingen zorg: katheteriseren (vrouw), injecteren intramusculair, infusie geven, uitzuigen luchtweg (=> uitzuigen via mond/neus, tracheacanule, endotracheale tube)
Voor meer informatie & beschikbare data verwijzen we je door naar de website van de Excellus Academie.
Meer opleidingen
De Excellus Academie
Kwaliteit gaat verder dan een diploma. De Excellus Academie, een leeromgeving op onze eigen locatie, geeft de garantie dat de kennis van onze zorgprofessionals altijd up-to-date en van hoog niveau is. Wij organiseren verplichte trainingen, maar ook bij- en nascholingscursussen. Daarnaast houden we regelmatig thema-avonden voor diverse beroepsgroepen die door zowel zorgprofessionals als opdrachtgevers bezocht worden.