Vacatures

Toetsing voorbehouden en risicovolle handelingen Ambulance

Op grond van de Wet BIG én het Besluit Functionele Zelfstandigheid mag een ambulanceverpleegkundige zonder toezicht of tussenkomst van een arts geprotocolleerd (voorbehouden en risicovolle) handelingen verrichten. De ambulanceverpleegkundige is zelf verantwoordelijk voor het onderhouden en aantoonbaar maken van de (vak)bekwaamheid. Een manier om de (vak)bekwaamheid te representeren (“kennen” en “laat zien” uit de Miller-pyramide) is het toetsen van de handelingen.

Toetsing voorbehouden en risicovolle handelingen Ambulance

Theoretisch gedeelte:

De ambulanceverpleegkundige doorloopt zelfstandig 14 verplichte e-learningmodules welke succesvol moeten worden afgerond voordat kan worden deelgenomen aan de praktische toetsing. De e-learningmodules zijn geaccrediteerd door de V&VN en voldoen aan de beschrijvingen van de verrichtingen zoals gebruikt binnen de ambulancezorg (LPA en VLPA).

Praktisch gedeelte:

De ambulanceverpleegkundige krijgt van alle handelingen die getoetst worden de observatielijsten toegestuurd ter voorbereiding. Tijdens de praktijkbijeenkomst zal de ambulanceverpleegkundige praktisch worden getoetst  in een gesimuleerde setting. Twee beoordelaars scoren de handelingen onafhankelijk van elkaar aan de hand van de observatielijsten.

Handelingen die getoetst worden zijn:

  • Airway vaardigheden: coniotomie, endotracheaal intuberen, larynxmasker inbrengen, nasopharyngeale airway inbrengen, oropharyngeale airway inbrengen
  • Breathing vaardigheden: beademen met ballon en masker, ontlasten spanningsoneumothorax
  • Circulation vaardigheden: botnaald inbrengen, monitor-defibrillator therapie omvat defibrilleren, transcutaan pacen en cardioverteren.
  • (Voorbehouden) handelingen zorg: katheteriseren (vrouw), injecteren intramusculair, infusie geven, uitzuigen luchtweg (=> uitzuigen via mond/neus, tracheacanule, endotracheale tube)
Voor meer informatie & beschikbare data verwijzen we je door naar de website van de Excellus Academie. 

Meer opleidingen

De Excellus Academie

Kwaliteit gaat verder dan een diploma. De Excellus Academie, een leeromgeving op onze eigen locatie, geeft de garantie dat de kennis van onze zorgprofessionals altijd up-to-date en van hoog niveau is. Wij organiseren verplichte trainingen, maar ook bij- en nascholingscursussen. Daarnaast houden we regelmatig thema-avonden voor diverse beroepsgroepen die door zowel zorgprofessionals als opdrachtgevers bezocht worden.

Toetsing voorbehouden en risicovolle handelingen Ambulance

Professionals aan het woord

“Gouden ervaring”

“Het was al heel lang een droom van mij: op de ambulance werken. En op mijn 21e is dat ook gelukt, door jullie! Na mijn diplomering vanuit het ziekenhuis ben ik ingestroomd bij jullie op de B-wagen. Door Excellus kreeg ik een prachtige kans om mezelf te laten zien en te laten zien wat ik aan kennis en kunde in huis had.

Als jong gediplomeerde krijg ik nu de kans om door te groeien naar de A-auto, om een volwaardige ambulanceverpleegkundige te worden. Ik ben jullie als bedrijf ontzettend dankbaar voor de gouden ervaring die ik heb mogen opdoen.”

Robbert
Robbert Tettero

Robbert Tettero
28 jaar

“Ik houd van uitdagingen”

“Ik werk voor Excellus als recruitment consultant en heb daarbij veel contact met verpleegkundigen met diverse specialismes. Ik haal heel veel voldoening uit het zoeken van de juiste persoon op de juiste plek. Daarnaast werk ik als SEH & ICU verpleegkundige losse diensten in mijn eigen regio (Noord-Holland). Het houdt me scherp en zorgt ervoor dat mijn kennis en kunde op peil blijft.

Ik houd van uitdagingen, zo heb ik twee keer op de IC op Bonaire gewerkt en vloog ik met de ziekste patiënten naar de andere eilanden en Colombia.”

Ellen
Ellen

Ellen
Medewerker Excellus & verpleegkundige

“Voelde meteen fijn”

“Vanaf januari 2019 ben ik in dienst bij Excellus. Het prettige contact, de persoonlijke noot, het vlotte contact met collega’s; het voelde meteen fijn. Het laatste kwartaal van 2019 wilde ik graag ervaring op doen in het buitenland. Ondanks ik onder contract was, was dit geen probleem om te bewerkstelligen. Sterker nog, Excellus hielp mij hier maar al te graag mee.

Via Excellus ben ik werkzaam geweest als anesthesieverpleegkundige maar ik heb ook gewerkt als medium care verpleegkundige op de ambulance. Nu heb ik de keuze gemaakt om de opleiding te volgen tot ambulanceverpleegkundige.”

Shiva
Shiva Rampartaap

Shiva Rampartaap
Zorgambulance Oproeper